Suomalaisen elokuvan festivaali järjestetään jälleen 11.-14.4. Turussa

Anna Erikssonin M nähdään ensimmäistä kertaa Turussa –

Suomalaisen elokuvan festivaalin teemana tänä vuonna kokeellinen elokuva

11.–14.4.2019 järjestetään 28. kerran Suomalaisen elokuvan festivaali ympäri Turkua. Festivaalin teemana on tänä vuonna kokeellinen suomalainen elokuva. Tämän lisäksi tapahtuma panostaa erityisesti kotimaisiin naistekijöihin.

Tapahtuman päävieras on Mika Taanila, joka on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia elokuvantekijöitä. Taanilalta nähdään festivaalilla kaksi pitkää teosta, Mannerlaatta (2016) ja dokumentti Atomin paluu (2015). Elokuvia yhdistää turkulaislähtöisen Mika Vainion (1963–2017) musiikki.

Taanilalta esitetään lisäksi puolipitkiä dokumentteja ja lukuisia lyhytelokuvia. Taanila on myös koonnut festivaalille näytöksen, jossa nähdään kokeellisia suomalaisia elokuvia vuodesta 1938 alkaen aina tähän päivään saakka.

Taanilan lisäksi yksi festivaalin päävieraita on laulaja Anna Eriksson, jonka esikoiselokuva  M (2018) on kohauttanut niin Suomessa kuin maailmallakin. M nähdään nyt ensimmäistä kertaa Turussa, ja elokuva esitetään festivaalin aikana kaksi kertaa. Perjantain 12.4. näytöksessä Eriksson on itse läsnä.

Myös elokuvaohjaaja Selma Vilhunen ja käsikirjoittaja Kirsikka Saari vierailevat Suomalaisen elokuvan festivaalilla. Selma Vilhuselta festivaalin ohjelmistoa täydentävät pitkät elokuvat Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja Hölmö nuori sydän (2018). Lisäksi näytetään ohjaajan lämminhenkinen dokumentti Hobbyhorse Revolution (2017) ja lyhytelokuvia, kuten Oscar-ehdokkaanikin ollut Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012).

Suomalaisen elokuvan festivaali nostaa esiin myös turkulaisia tekijöitä. Mediataiteen valtionpalkinnon viime vuonna saaneen Anneli Nygrenin teoksista on koottu retrospektiivinen näytös ja taiteilijaryhmä IC-98:n teos Näkymä vastarannalta esitetään elokuvateatteri Dianassa.

Suomalaisen elokuvan festivaali kunnioittaa ohjelmistossaan satavuotiasta Suomi-Filmiä esittämällä kaksi harvinaisuutta: Rautakylän vanhan paroonin (1920) ja Kihlauksen (1922). Kumpaakaan teosta ei ole nähty valkokankaalla ensi-iltojen jälkeen. Rautakylän vanhan paroonin säestää Kari Mäkiranta orkestereineen ja Kihlauksen Lau Nau.

Festivaali kokeilee ensimmäistä kertaa tänä vuonna uutta Sika säkissä -näytöstä. Yönäytöksessä esitetään kolme elokuvaa, joiden nimiä ei paljasteta etukäteen. Kyseisiä elokuvia ei kuitenkaan ole mahdollista nähdä muuten tällä hetkellä – kyseessä on todellinen yllätyslahja!

Muita festivaalilla esiin nousevia taiteilijoita ovat muun muassa Lea Joutseno, Seere Salminen, Elsa Soini, Hilja Valtonen, Hella Wuolijoki ja Ilmari Unho.

Suurin osa festivaalinäytöksistä pidetään Logomossa ja Kino Dianassa. Tapahtumasta vastaa Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa. Festivaalin iltaklubit järjestetään perinteiseen tapaan Bar Ö:ssä.

• • •

Lisää tietoa festivaalista

www.facebook.com/SuomalaisenElokuvanFestivaali

www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

www.instagram.com/suomalaisenelokuvanfestivaali/