Arvostelussa: Sota apinoiden planeetasta 3D / Nordisk Film

Arvostelussa: Sota apinoiden planeetasta 3D / Nordisk Film

Tiivistunnelmallisella musiikilla ja metsämaisemalla alkava Matt Reevesin ohjaama jyrisevä 3D kokemus Sota apinoiden planeetasta jatkaa kaksi vuotta eteenpäin siitä mihin vuoden 2014 Apinoiden planeetan vallankumous meidät jätti. Älyllisesti kehittyneet apinat ja heidän johtajansa Caesar (Andy Serkis) ovat siitä lähtien olleet kiinni sodassa ihmisiä vastaan.

Sota apinoiden planeetasta on mahtipontinen visuaalisten erikoistehosteiden taidonnäyte, jossa poliittinen allegoria on sanoinkuvaamattoman selkeä. Edellisen elokuvan sijaan, missä Koba-apina edusti konfliktinkylväjää, ihmisistä löytyy tällä kertaa se pahantekijä joka haastaa Caesarin moraalista linjaa ja sytyttää hänen tummimpia vaistojaan; äkkipikainen, hullu johtaja joka haluaa rakentaa muurin. Elokuvan maailmassa Woody Harrelssonin näyttelemä eversti pistää työhön vangitsemansa apinat, joita Caesarin on määrä pelastaa. Tästä ihmisten ja apinoiden vastakkainasettelusta sitten taistellaan sekä heidän että maapallon kohtalosta.

Elokuva antaa sillan vuoden 1968 Apinoiden planeettaan, jossa astronauttiryhmä eksyy Maan kaltaiselle planeetalle missä apinat ovat hallitseva laji ja ihmiset ovat taantuneet eläimiksi. Nykypäivän leffaspektaakkeli Sota apinoiden planeetasta kuvastaa miten ihminen vihdoin kääntää oman sisäisen evoluutionsa kelloa taaksepäin, kun tarinassa puhekyky alkaa hävitä yksittäisiltä ihmisiltä, luoden tilanteen jossa apinat ovat epäilemättä se älykkäämpi laji. Onko ihmisten vaisto reagoida pelkoon turvautumalla väkivaltaan se mikä vihdoin vie heitä taaksepäin?

Elokuvan jälkituotanto on häikäisevän kaunista, pienimpiä yksityiskohtia myöten huolella sivallettu visuaaliset erikoistehosteet mahdollistavat mielettömän realistisen lopputuloksen. Katsoja unohtaa heti alusta katsovansa keinotekoisia apinoita, vaan pääsee nauttimaan aidosti empaattisista hahmoista. Mm. Steve Zahnin näyttelemä ”paha apina” tuo ripauksen kaivattua huumoria muuten melko tummansävyiseen elokuvaan.

Elokuvalla saamme jo kunnolla esimakua minkälaista sanomaa Hollywood välittää sotaelokuvillaan tulevina vuosina. Palava Yhdysvaltojen lippu antaakin vastauksen kysymykseen mihin Amerikka on menossa, jos se jatkaa pelon suuntaa antavaan malliin. 

 

Katso elokuvan virallinen traileri tästä: https://www.youtube.com/watch?v=1OECWxfPrx8.

Arvio: 8.5/10

Ensi-ilta: 12.7.2017

Lajityyppi: Draama, toiminta, seikkailu, sci-fi, 3D

Ikäraja: 12

Kesto: 2h 20 min

Ohjaus: Matt Reeves

Käsikirjoitus: Mark Bomback, Matt Reeves

Rooleissa: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Toby Kebbell

Teksti: Anni Wessman, Länsi-Suomen elokuvakomissio